Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü
+36 62 57-30-57

Az ékszíjak hosszméretezése

by: Molnár Mihály

Sokaknak ismerős lehet az ékszíjak hosszméretének mérési dilemmája, ugyanis egy használt ékszíj pótlásakor nem mindig látszik már a felirat a kopottas felületen, illetve az is kérdés, hogy hogyan és hól mérjük meg az elhasználódott ékszíj, vagy hajtószíj hosszát. Sokszor az sem segítség, ha látszik a felirat, ugyanis a gyártók nagy része több méretet is feltűntet, különböző betűkódokkal kísérve.

Az ékszíjak hossza kerületben értendő és szinte minden esetben meg van adva milliméterben is. Persze ez alól van néhány kivétel, mikor csak az angolszász hosszméreteket tüntetik fel egy szíjon.

Ha szabályos körként tekintünk az ékszíjra, értelemszerűen két hosszt mérhetünk meg rajta, mivel az ékszíj hosszmetszete két koncentrikus és szabályos kőrrel ábrázolható. Az egyik ilyen a külső, vagy angol rövidítéssel La hossz, a másik pedig a belső, hasonló rövidítéssel Li hossz. A két méret között igen erős kapcsolat van, ugyanis az ékszíj profilmagasságát ismerve egyikből a másikat könnyedén kiszámolhatjuk

Ehhez a következő egyszerű képletre lesz szükségünk: La=Li+H(a szíj magassága)*2π

Ha ennek a két jelölésnek valamelyike szerepel az ékszíj feliratai között, akkor könnyű a helyzetünk, mivel tudjuk, hogy az 1900 Li azt jelenti, annak a szíjnak a hossza 1900 milliméter belső kerületen számolva, innen már meghatározható a külső méret a pi és a magasság segítségével. Ha kopott szíjról van szó, ékszíjmérővel az Li-t, házi módszerekkel az La-t tudjuk megmérni. Ilyen „házi módszerek”:

 
  • papír, vagy elég hajlékony mérőszalaggal körbemérjük kívülről,
  • vagy egy madzagot vezetünk végig a szíj külsőjén és azt kiterítve megmérjük,
  • vagy egy kiterített mérőszalag mellett végig gurítjuk az ékszíjat, ez azonban pontatlan módszer, mert a szíj nem fog eközben szabályos kört alkotni és a mérés torzulhat.

 

 

Csak, hogy a gyártók nehezítsék a felhasználó életét, sok ékszíj egy az előző kettőtől eltérő mérettel van megjelölve, melyet közép hossznak nevezünk és angol rövidítéssel Lp, Lw, Ld jelölések valamelyikével tüntetünk fel a hosszméret után. A középméret az La és az Li között húzódó körvonal, de nem azonos távolságra helyezkedik el ezektől. Ezt a hosszt akkor tudjuk megmérni, ha a szíj el van szakadva/vágva. Ez esetben a szíjat kiterítve ezt az Lp hosszt kapjuk.

Akkor is megmérhető az Lp ha az ékszíj fent van a gépen. Ilyenkor egy vonalzóval is megmérhető, ha egyenes szakaszokat mérünk.

 

 

Egy fokkal bonyolítja az ékszíjak beazonosítását, ha a szíjon csak angolszász mértékegységgel szerepel a hossz, mely ilyenkor inchben (collban) van megadva. Sajnos ezekben az esetekben a gyártók szinte soha nem jelölik ezt a tényt, ráadásul sokszor az sem látszik, hogy pontosan melyik hosszról lenne szó. Az La-ról, az Li-ről, vagy az Lp-ről.

Ebben sem kell feladni a laikusoknak, ilyenkor egy jó szakember pillanatok alatt segít beazonosítani egy ékszíjat, akár pusztán a jelölések, vagy a mért méretek alapján is.

 

A következő táblázat az ékszíjak tipikus, illetve előforduló lehetséges hosszméret jelöléseit tartalmazza a 17-es profilméret mentén levezetve:

Belső hossz Középhossz Colos hossz Külső hossz
B17 1090 Li X B43 X
BX X 1130 Lp BX43 X
SBP/XPB X 1130 Lp X X
5V/5VX X X 5V430 1090 La