Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Termékek Menü
+36 62 57-30-57

Az ékszíjak rendhagyó felhasználása 1. rész

by: Molnár Mihály

Egy ékszíj általános esetben erőátvitelre szolgáló gépelem, azonban az ékszíjak nem csak meghajtásra, hajtó tengelyről hajtott tengelyre történő mozgási energia átvitelére használhatók. Az ékszíjaknak átadott mozgási energia egy részét termékek mozgatására is használhatjuk a súrlódási erőt, pontosabban a szíj felületének tapadóképességét kihasználva.

Ilyen anyagmozgatásra használhatók fel a faipari szíjak is, melyekről ez a bejegyzés is szólni fog.

A faipari szíjak a már megmunkált bútorlap, parketta, vagy éppen ajtók mozgatását segítik elő, faipari berendezésekben. Ezen berendezések nagytöbbsége, ha nem mind a fa alapanyag éleinek megmunkálására szolgál. A leggyakoribb ezek közül az élzáró gép, ahol az él megmunkálás szinte minden folyamata jelen van.

Számtalan gyártó készít ilyen berendezéseket. Többek között a Stefani, Homag, IMA, Nardello, Bessie. A más-más gyártók más-más profilú szíjat használnak, általában egyet vagy kettőt. A két szíjat alkalmazó berendezések a terméket közrefogva szállítják végig a berendezésen, míg az egy szíjat használó berendezések egy hernyótalpnak préselik a falapot. Pont emiatt nevezik őket Top pressure belt-nek őket.

A lehetséges faipari profilok:

A Moltech AH Kft. köszönhetően a rugalmas gyártási technológiájának minden ilyen profilt képes legyártani. Ha önnek is szüksége lenne egy ilyen szíjra, keresse ékszíj csapatunkat.